Kulekobling for scooterslede

2010-11-20_17-55-55_201I et par år har jeg eksperimentert med metoder for å koble en scooterslede bak på en ATV med kulekobling. Dette for å kunne bruke ATV med belter i RK sammenheng også når det er for mye snø til å dra med seg en tilhenger på hjul.2010-11-20_17-56-12_407

Denne versjonen består av et rør som er påmontert en standard kulekobling i den ene enden. Den andre enden er banket flat for at den skal passe over standardkoblingen på sleden, og for at den ikke skal vri seg. Røret et er galvanisert stålrør med en diameter på 50mm og en godstykkelse på 2mm. Kulekoblingen er festet med 2 gjennomgående M10 bolter med låsemutter og skiver. Innfestingen til sleden består av en gjenomgående M12 bolt som går igjennom “œøyet” på standardkoblingen, og en U-klemme som hektes bak denne for å sørge for at den ikke vrir seg. Her skulle jeg egentlig ha brukt 2 M8 bolter, men når jernvaren er stengt tar man det man finner i skuffen.

2010-11-20_18-10-29_101Koblingen består av et rør med fem hull som er hamret flatt i den ene enden. De to store hullene til venstre (12mm) brukes for å feste kulekoblingen. Hullet i midten til høyre (12mm) brukes til den gjennomgående bolten som holder sleden fast. De to små hullene til høyre (8mm) brukes til u-klemmen.

Det største problemet har vært å få boret hullene. Jeg er ikke så heldig at jeg har tilgang på et mekanisk verksted, eller for den saks skyld en liten søyleboremaskin, så dette er boret på frihånd. I løpet av prosjektet har jeg slitt ut og knekket noen bor, før jeg ga opp og kjøpte svindyre bor i “œindustrikvalitet” fra Jula. Det var vel verdt pengene, selv om tre bor kostet meg det samme som et helt borsett av vanlig kvalitet.

Ser frem til å få testet dette på snøen i vinter 🙂2010-11-20_18-10-20_158

Tidligere har vi forsøkt å skru kulekoblingen fast direkte på sleden, men det har vist seg å skape problemer fordi draget blir for kort, slik at beltene tar borti sleden når man svinger. Det å rygge en ATV med belter i løssnø er forresten en interessant opplevelse, det skal svært lite til før man rygger opp på sleden. Et annet interessant moment er at beltene på en ATV kaster opp en del mer snø enn en scooter, primært fordi de som oftest mangler skvettlapp bak beltene. Det anbefales derfor at eventuelle passasjerer på sleden er utstyrt med briller eller hjelm med visir.