Sauer, egentlig ikke særlig ålreite dyr

Sauer i hagen
Sauer i hagen

Var nede i Sveio hos mamma og pappa på besøk i jula. Plutselig en ettermiddag hører jeg bjelleklang og breking utenfor vinduet. Ikke at det er så unormalt her ute i spinaten, men noe får meg til å titte ut vinduet. Og jo, tenkte jeg det ikke. Sauene er på feil side av gjerdet. Og ikke nok med det, det er feil sauer. Onkels sauer som pleier å traske utafor gjerdet har nemlig ikke bjeller. Jeg knipser et par bilder gjennom vinduet før jeg går ut. Der finner jeg naboens sauer, som er vel halvveis gjennom blomsterbedene, og ferdige med slyngplaneten under altanen. Jeg sniker meg rundt så jeg kommer fra rett side og spretter frem bak en busk. De gjør ikke noe særlig notis av meg til å begynne med. De nærmeste sauene snur på hodet og trasker litt til side, men stort sett tygger de videre. Det er først når jeg slår ut med armene og brøler ukvemsord at det blir fart på dem.
Det er for øvrig den mest effektive metoden for å jage sauer, i alle fall de i Sveio: trask bort til dem og slå ut med armene mens du brøler. Gjenta. De vil så bevege seg bort fra deg, og hastigheten avgjøres av hvor skremt de blir. De må ha syntes jeg så skummel ut, for de la på sprang det de maktet og rev ned julelysene som hang på et tre i hagen. De sprang ikke så langt dog. Jeg finner dem igjen halvveis nede i oppkjørselen. De fulgte i det minste veien, har tidligere rota rundt i brake og kratt for å få merakkelset ut. Jeg ytrer noen ord om at de hadde gjort seg bedre som fenalår før jeg stenger porten bak dem.
Senere blir jeg fortalt at andre naboer har gjort mislykkede forsøk på å skremme sauer ved å henge opp forepølse på portene rundt om kring. Det overrasker meg ikke at det feilet, så mye geit som det er i fårepølsene, men kanskje sauene egentlig er kannibaler? De hadde i alle fall spist forepølsa som noen hengte ut.