En skrue løs…

Ved vasking av korpsets ATV ble det oppdaget en løs mutter. Nærmere undersøkelser avdekket et hull uten både skrue og mutter i omtrent samme størrelsen. Ikke nok med at den hadde en skrue løs, den har altså gått helt av hengslene og mista hele skruen.

image

En enkel sak tenker du kanskje. Det er jo bare å finne en ny skrue og sette den på plass. Er det en ting erfaring har lært meg, så er det at ingenting er lett når man mekker ATV…

En ekspedisjon til den lokale ATV-pusheren med tilhørende inspeksjon av en tilsvarende ATV (Outlander Max XT 1000 T3 X4 Z50 FX…) avslørte at dette var en svært spesiell skrue som ikke fantes på lager og måtte bestilles. Skulle ikke forundre meg om dette er noe som bare ikke pleier å ramle av, slik at den må bestilles fra langt borti Canuckistan. Han hadde dog en skrue som så vidt vi klarte å se passet sånn omtrent. Den var i det minste i riktig dimensjon (M8). Så da var vel saken biff? Bare å sette den inn og stramme til? In your dreams…

13816812_10154175098390269_1799537139_n

 

Som bildet over viser er det relativt lett å komme til hullet på den ene siden. På motsatt side derimot sitter det en heldekkende bukplate av 6mm plast. Som navnet angir går den hele veien forfra til bakerst under maskinen. Denne måtte da fjernes for å få tilgang til motsatt side av hullet…

image

 

To timer senere hadde jeg vært to turer hjemom for å hente ut mer verktøy siden det hadde vært for mye forlangt at alle fire skruene på den teite dingsen som satt i veien skulle være i samme dimensjon selv om de så like ut, for ikke å snakke om leting etter den sjeldne 14mm fastnøkkelen som bare kan fanges hvert tredje år ved midtsommerverv. Dette resulterte i at jeg hadde mistet enda en mutter og fått ut fire skruer. Den ene skruen manglet også en skive, men den hadde tydeligvis flyktet til den parallelle dimensjonen for tapte venstresokker sist noen mekket.

 

image

 

Omsider kunne jeg bøye til side fronten av bukplaten. Noe som må anses som flaks, siden jeg ellers måtte ha tatt av hele greia og utsatt meg for de enorme mengdene myr og annet grums som har samlet seg mellom den og resten av maskinen.

Til min store overraskelse oppdaget jeg da enda et hull der det manglet enda en skrue. Nærmere undersøkelser viste at oversiden av hull nr. to var dekket av en stor porsjon myr og således ikke blitt oppdaget tidligere.

image

Nå var det for sent med en ny ekspedisjon til forhandleren, så her var rådyra gode sånn utenfor jaktsesongen eller hvordan den nå går. Noe roting rundt i skuffer og skap anskaffet en bolt som var to størrelser for liten (M6) og noen heftige skiver som stand-in for savnet bolt nr 2. Den nevnte savnede mutteren ble for øvrig gjenfunnet bak et deksel omtrent midt under maskinen.

Så gjensto bare jobben med å få alt skrudd sammen. Jeg innser at hendene mine må være noe større enn de som tilhører fabrikkarbeiderne i Canuckistan der maskinen er satt sammen, men etter en time med fikling ble maskinen hel igjen, uten at det manglet flere deler. Jeg klarte til og med å finne igjen bremsesylindrene på forhjulene etter litt graving:

image

Og ja, maskinen hadde vært grundig vasket før jeg begynte. Den har tydeligvis vært gjennom spesielt gjenstridig myr som den har samlet på. Kanskje er den ensom i tilhengeren sin og planlegger å anlegge en liten trøstemyr i et hjørne…