Innsiden av Garmin ForeTrex 101

imageMin trofaste gps begynte å bli en smule kranglevoren, displayet ble plutselig blankt innimellom og det dugget på innsiden av glasset. Siden den skal være helt vanntett må det nødvendigvis bety at den lekker. Det er første gang jeg opplever at det slipper vann inn i en Garmin gps som ikke har vært brukt under vann, og i utgangspunktet antok jeg at det var dataporten som var synderen. Det er en vanlig 2,5mm jackplugg med en gummipropp over, og den så ikke så fryktelig tett ut egentlig. Siden den var gammel (kjøpt i 2005) så jeg det som en god unnskyldning for å kjøpe en ny Engel , men etter at jeg fikk min nye Foretrex 401 så tenkte jeg at det var nå forsøket verdt å se om den kunne repareres. Tenkte det kunne være praktisk å ha en i backup, og så er det greit å slippe å dra innom depot for å hente den hver gang en skal på tur. 401 modellen er for øvrig helt lik å se til. Den er litt mindre og med oppdatert software og innebygd elektronisk kompass.

Ta den fra hverandre

Uansett, jeg satte meg ned og fant frem verktøykassen. De er ikke akkurat laget for å åpnes, men med litt fikling lar de seg ta fra hverandre. Litt forskning avslørte at den er satt sammen på samme måte som min gamle Garmin 12XL; kabinettet er todelt og limt sammen med silikon eller lignende. Det er flere spor som går i hverandre slik at forseglingen blir tett, i tillegg til at det er et par mothaker. For å åpne brukte jeg et svært tynt skrujern som jeg skrapte inni skjøten med for å få ut mes mulig av limet, for så å vippe delene fra hverandre med et knivblad. Det er plunder og heft, men det går med litt tålmodighet. Det går noen ledninger mellom den øvre og nedre delen, så det gjelder å være forsiktig slik at de overlever. Slik ser den ut i sine enkelte komponenter:

CIMG1211CIMG1213

Mekke og sette sammen

Som man kan se på bildet er dataporten forseglet, så det kunne ikke være der fukten kom inn. Dog var batteripolene en smule korrodert (fikset på bildet), så det var tydelig at det hadde vært fuktig. Nærmere etterforskning viste at det var selve glasset foran skjermen som hadde løsnet så vidt i det ene hjørnet. En runde med superlim ordnet den biffen. Det var ikke så lett å få glasset på rett plass, så det kan med fordel brukes saktetørkende lim. Jeg maskerte glasset med teip for å unngå limflekker. Jeg brukte rikelig med fuktdrivende elektronikkrens for å rengjøre kontaktpunkter og koblinger, og for å være sikker på at den var helt tørr lot jeg den ligge i to døgn før jeg satte den sammen igjen. Batterikontaktene ble satt inn med CRC 2-26 (bruk vattpinne for å unngå søl), og så var den klar for å settes sammen igjen. Utsiden ble maskert med tape, og så la jeg vanlig våtromssilikon (klar type) i fugene og klemte den sammen. Jeg hadde ingen tvinge lett tilgjengelig, så den ble lagt under en stabel med gamle fysikk og javabøker for å tørke, det mest tungleste jeg hadde i bokhylla. Silikon har ganske lang tørketid, så jeg lot den ligge i tre dager før jeg tok den frem igjen. Så kom det store øyeblikket, ville den virke? Inn med batteriene, og joda, det så lovende ut. Og etter et kvarter på verandaen fikk jeg også signal Tommelen opp

One thought on “Innsiden av Garmin ForeTrex 101”

Comments are closed.