Om konsulenter og sauer

En bonde på Sula passa den digre saueflokken sin, mens den gikk spredt utover på beite. Da dukker det plutselig opp en tøff ny BMW 5-serie på vei til Sulesund og stopper i veikanten. En fyr i Broni-dress og Gucci-sko, med Ray Ban solbriller og et YSL-slips stikker hodet ut av bilvinduet og roper til bonden:
– Hvis jeg kan si nøyaktig antall sauer du har gående på beite her på Sula, får jeg ta med meg en av sauene dine da? Bonden ser på fyren – for en jypling! Og han ser på den godt spredte saueflokken, og svarer:
– Ja, det er greit for meg!
Fyren kjører BMW’n inntil kanten, åpner en Dell notebook på panseret, kopler siste skrik i Nokia mobil til og surfer til ei NASA-side på internett og kaller opp et GPS-satelitt-navigasjonssystem, henter den eksakte posisjonen deres i terrenget og mater den inn til en annen NASA-satelitt som skanner beiteområdet med ultrahøyoppløsningskamera.
Så åpner han det digitale bildet i Adobe Photoshop og eksporterer det til et nettsted: Image Processing Facility i Hamburg. I løpet av sekunder får han en e-post i retur på en Palm Pilot – der det står “picture prosessed and data stored”. Så logger han inn på en MS-SQL database via ODBC og kopler opp et Excel regneark med flere hundre avanserte formler. Etterpå laster han alle dataene ned gjennom e-posten til en Xircom og på et øyeblikk får han respons. Til sist skriver han ut en fire fargers, 150-siders rapport på sin hitech-miniatyr HP Colour LaserJet og kaster et blikk på den siste
sida:
– Du har nøyaktig 1586 dyr, sier han.
– Det stemmer det, så det er greit at du tar med deg en sau, sier bonden.
Så ser han på mens typen velger ett av dyra, og bykser og kaver med å få det ned i bagasjerommet på BMW’n. Så sier han:
– Du, hvis jeg kan si nøyaktig hva du jobber med – gir du meg tilbake den sauen da?
Den unge fyren tygger litt på det, men sier:
– Ok, ja hvorfor ikke?
– Du er konsulent, sier bonden fra Sula.
– Jøss, det stemmer – hvordan kunne du gjette det?
– Det er ikke gjetting! Du kom her uten at noen hadde tilkalt deg, så skulle du ha betalt for et svar jeg kunne fra før, til og med på et spørsmål jeg aldri har stilt! Dessuten har du null og niks peiling på noe som helst i denne bransjen! Så da er du kanskje så snill og lukke opp bagasjelokket og gi meg igjen bikkja mi?